Рекомендована публікація

Віртуальна літературна мандрівка «У книжок немає канікул»

  Привіт! Я вже чекаю на тебе! Сьогодні в нас пригода — ми мандруватимемо українськими книжками.  

Буктрейлер – сучасна форма реклами книги

Всі ми звикли до звичайного способу зацікавити книгою - книжкової виставки. Це коли книги красиво стоять на поличках. Але зараз з'являються все нові і нові форми роботи в бібліотеках. Спочатку це були віртуальні виставки, а тепер це буктрейлер. Що ж це таке?
З англійської book - це книга, trailer - тягач, причіп, призначений для перевезення вантажів. Дослівний переклад: тягнути книгу на причепі. А простіше кажучи, буктрейлер - це короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Основне його завдання - яскраво і образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача, спонукати до читання.
За кордоном буктрейлери з'явилися в 2002 році, а популярність здобули з розвитком YouTube та його аналогів. Вперше на публіці ролик був показаний в 2003 році. Це був буктрейлер до десятого романа вампірської саги Крістін Фіхан «Темна симфонія». Тоді це більше нагадувало музичний кліп, ніж ефективну атаку на свідомість споживача. Зараз в США над створенням буктрейлерів працюють провідні кіностудії. Фестивалі буктрейлерів проводяться в Америці, Європі та сусідніх державах. Не є винятком і Україна. Третій рік поспіль відбувається Всеукраїнський фестиваль буктрейлерів і промороликів «Book fashion», цікавою подією є конкурс буктрейлерів та фанфікшн "Стежками літературних героїв- 2018» для учнів 5-11класів, щорічно по всій Україні відбуваються місцеві фестивалі буктрейлерів. От і зараз, в Запоріжжі проходить міський «Фестиваль буктрейлерів науково - популярної української дитячої книги» в якому я беру участь, створивши (перший в своєму житті) буктрейлер за твором відомого українського народознавця Василя Скуратівського «Погостини».

Немає коментарів:

Дописати коментар